понеділок, 28 грудня 2015 р.

Розділ ІІ:  Українська  художня  культура  ХІХ ст.

Урок  № 7.

Тема: Архітектура та  скульптура.  Палацово-паркові   комплекси.
Мета: розширювати  знання  учнів  про  українську  художня  культуру ХІХ ст.,  познайомити  із  видатними  майстрами  архітектури  та  скульптури  того  часу.  Виховувати  повагу  до  майстрів  та  засновників,  які  залишили  для  нас  чудові  палацово-паркові  комплекси  нашого  краю.


Хід уроку:
І. Огрмомент.
ІІ.  Вивчення нового  матеріалу…

Палацово-паркові комплекси нашого  краю.
         Наприкінці XVIII — початку XIX ст. поши­рилось будівництво палацово-паркових комплек­сів. Для палаців обиралися особливо мальовничі місця. Пишні панські садиби будували собі Розумовські, Скоропадські  — представни­ки давніх родин козацької старшини, а згодом — і дворянські родини.

Резиденція, яка й досі викликає   чималий подив та захоплення, розташована  в селі  Тростянець  ( Ічнянського  району  на  Чернігівщині) . Крім того, в Центральній Україні збереглися видатні шедеври садово-паркового мис­тецтва доби класицизму («Софіївка»  в  Умані  та  «Олександрія»  в  Білій  Церкві).  

Маєток у с. Сокиринці  (Срібнянський район) на Чернігівщині отримав полковник ко­зацької старшини Галаган. У 1832 році його нащадок П. Галаган разом з архітектором П. Дуровським розпочав будівництво палацу. Працювати над парком він запросив голландських фахівців Ределя та Хрістіані. Зведений палац став окрасою всієї Лівобережної України. Пар­ковий фасад доповнено пандусом, який плавно сполучає другий по­верх із великою галявиною. На ньому все ще стоять статуї богинь Церери і Гери. У Сокиринцях розташовано один із найбільших і найкрасивіших в Україні парків.

      Величний палацово-парковий комплекс було створено у Батурині  (Бахмацький район) на  Чернігівщині.  К. Розумовський залучив до проектування провід­них архітекторів — А. Рінальді (розбивка парку) і Ч. Камерона, за проектом якого виконувалися масштабні будівельні роботи. Триповер­ховий палац був домінантою всього комплексу. Це єдиний гетьман­ський палац, що зберігся донині.

      Яскравими зразками палацового будівництва та паркового мис­тецтва є садиба меценатів Тарновських у Качанівці яка успішно сперечалася з кра­щими королівськими  палацами  Європи.




  drive.google.com/drive/u/0/folders/0B5A-1OWnYN_oN29Sb21fTVVlVms



Немає коментарів:

Дописати коментар